Probleme comune ale masinilor de spalat

Probleme comune masini de spalatAcesta este un ghid general pentru cele mai frecvente probleme pe care oamenii le intampina la masinile de spalat cu incarcare frontala in care vom raspunde la cele mai frecvente intrebari in legatura cu masinile de spalat. Acest ghid este general, aplicabil pentru aproape orice masina insa pot exista cazuri exceptionale de masini de spalat cand nu este valabil.

Probleme comune masini de spalatVerificarea din timp a masinii de spalat poate salva de multe ori o multime de timp si bani si noi va sfatuim sa nu neglijati micile semne de imbolnavire ale masinii de spalat pe care o detineti si o folositi. Acest ghid nu presupune ca orice problema ati avea cu masina de spalat poate fi rezolvata usor si fara sa apelati la un depanator. Este doar un mic indrumar pentru folosirea corecta a masinii de spalat si pentru a va face o idee despre eventualele defecte ce pot aparea la aceasta.

Masina de spalat nu se invarte. Ce e de facut?

Majoritatea problemelor cu invartirea cuvei masinii de spalat sunt de cele mai multe simple sau usor de rezolvat si sunt cauzate de folosirea gresita a acesteia. Cel mai frecvent exemplu de utilizare gresita a masinii de spalat este incarcarea prea mica sau incarcarea prea mare cu rufe a masinii de spalat. Masinile de spalat moderne sunt dotate cu senzori de incarcare care la o incarcare prea mica sau prea mare vor interpreta acest fapt ca pe un potential risc pentru masina dumneavoastra de spalat. Invartirea ar putea provoca o deplasare a masinii de spalat din locul in care este instalata, rulmentii vor fi supusi unei sarcini prea mari si ar putea ceda, cuva s-ar invarti nenatural si axul s-ar putea indoi. Sfatul nostru este sa ajustati incarcarea si sa incercati din nou. In cazul in care masina tot nu invarte problema mai mult ca sigur este din alta parte si este necesara interventia unui specialist in reparatii masini de spalat.

Masina de spalat nu evacueaza apa

In cazul in care masina de spalat nu evacueaza apa, cea mai frecventa problema este de la pompa de evacuarea care poate fi infundata sau stricata, insa exista si posibilitatea ca problema sa fie de la programatorul electronic sau de la alta componenta a masinii de spalat. Evacuarea apei din masina de spalat este o operatiune relativ simpla pe care puteti s-o faceti si dumneavoastra insa tot e necesara interventia unui depanator profesionist de masini de spalat pentru a identifica si rezolva problema care a cauzat ramanerea apei in masina de spalat.

Masina de spalat raporteaza un cod de eroare

Codurile de eroare sunt combinatii de cifre si/sau litere afisate pe display-ul masinii de spalat. Acestea difera de la un producator sau chiar de la un model de masina de spalat la altul si nu indica problema masinii de spalat sau componenta defecta. Aceste erori sunt pentru specialistii in service masini de spalat pentru a ii ghida catre partea masinii de spalat care nu functioneaza cum trebuie. Faptul ca a aparut o eroare pe display nu inseamna obligatoriu ca masina de spalat s-a stricat. Inainte sa sunati un specialist este recomandat sa verificati alimentarea cu apa a masinii de spalat, daca filtrul e curat, etc.

Masina de spalat nu porneste

Faptul ca masina de spalat nu porneste semnifica faptul ca exista o problema oarecum grava cu masina de spalat. Acesta poate fi cauzat de o problema la motor, un la un controler al motorului, la placa electronica, la periile colectoare, etc si este necesara o investigatie amanuntita a unui specialist in reparatii masini de spalat. Totusi, inainte de a suna la un service de masini de spalat este indicat sa verificati alimentarea cu curent a masinii de spalat, daca stercherul este infipt cum trebuie in priza, daca priza are curent, daca firul de alimentare nu este impuscat sau daca butonul de pornire/oprire este apasat cum trebuie.

Masina de spalat este zgomotoasa. Din ce cauza?

Sunt 3 cauze principale pentru care masina de spalat poate fi zgomotoasa:
- este posibil ca un obiect de metal si fi fost introdus in masina de spalat odata cu rufele sau sarma unui sutien sa fi scapat si loveste cuva. Dupa terminarea ciclului de spalat si scoaterea rufelor, verificati de monezi, nasturi sau alte obiecte care ar putea provoca sunete stridente la ciocnirea cu cuva de metal. Daca acestea nu sunt prezente, inseamna ca zgomotul este provocat de altceva si trebuie apelat la un specialist in reparatii masini de spalat
- verificati filtrul daca nu cumva este blocat cu un obiect. Daca filtrul este blocat, pompa in incercarea de a evacua va depune un efort mai mare si va provoca un sunet puternic
- este posibil ca rulmentii sa fi cedat sau sunt pe cale sa cedeze. In acest caz, masina de spalat scoate un huruit puternic la rotirea cuvei. Pentru verificare, atunci cand masina este oprita, deschideti usa si invartiti usor de cuva. In cazul in care se aude un zgomot de frecare puternica, problema este din cauza rulmentilor si este necesara interventia unui specialist in reparatii masini de spalat.

Masina mea de spalat se misca in timpul functionarii

Este posibil ca amortizoarele masinii de spalat sa se fi rupt iar cuva care nu mai este ancorata, la centrifugare, datorita greutatii rufelor, va provoca o miscare de balans care va fi preluata si de masina de spalat. Operatiunea de schimbare a amortizoarelor nu este foarte dificila dar presupune niste cunostinte medii de tehnica si nu este indicat sa o faceti dumneavoastra. De asemenea, trebuie verificata si aseazarea masinii de spalat pe podea, aceasta trebuind sa fie perfect plana sau in cazul in care nu este plana, masina de spalat trebuie fixata cu ajutorul picioruselor reglabile.

Masina de spalat ramane in mijlocul programului

Cel mai probabil acest fapt este cauzat de defectarea unei componente. De exemplu, rezistenta nu incalzeste apa iar termostatul nu transmite controlerului sa avanseze in program. Nu este exclus ca vina sa fie chiar a termostatului, a placii electronice, a motorului, etc. In orice situatie, este absolut necesara apelarea la un service specializat in reparatii masini de spalat. Numai un profesionist in reparatii masini de spalat poate sa identifice componenta defecta sau cauza pentru care masina de spalat nu inainteaza in program.

Usa masinii de spalat nu se deschide

Exista un motiv intemeiat pentru care usa nu se deblocheaza. Masina de spalat nu a evacuat intreaga apa sau programul nu este terminat iar senzorul care detecteaza aceste aspecte nu da voie ca masina de spalat sa fie deschiza si astfel preintampina o inundare a locuintei. In cazul in care sunteti sigur ca nu este prezent niciul dintre aceste aspecte, este posibil ca senzorul sa se fi stricat. De asemenea, nu este exclusa si un defect mecanic al piedicii care blocheaza usa. Sfatul nostru este sa apelati la un tehnician profesionist caci problema s-ar putea sa fie mult mai complicata decat pare.

Masina de spalat miroase foarte urat

Este o problema comuna in ultimul timp datorita rufelor pretentioase si care trebuiesc spalate la temperaturi joase. Oamenii s-au obisnuit sa spele toate rufele la 30 de grade si cu detergenti lichizi si astfel interiorul rezervorului de apa se formeaza depuneri de reziduuri unde se acumuleaza colonii de bacterii care provoaca aceste mirosuri neplacute. Sfatul nostru este ca la un anumit numar de spalari cu apa rece sa fie facut si un ciclu de spalare cu apa fierbinte pentru a distruge aceste bacterii.