Alegerea unei masini de spalat

Masini de spalatExista variatii mari intre masinile de spalat desi, practic toate sunt niste cutii mari care se umplu cu apa, se agita pentru a freca hainele apoi se rotesc pentru a stoarce apa. Desigur, in plus fata de aceste functii de baza, fiecare masina de spalat in parte poate avea un set de carcateristici sofisticate multe avand display electronic si controale digitale.

Pentru ca o masina de spalat este un mare consumator de energie electrica si apa, important e sa alegeti o masina de spalat care este eficienta energetic, economica, dar care sa se potriveasca si stilului dumneavoastra de viata si spatiului pe care il aveti la dispozitie pentru instalarea acesteia. De asemenea, mai trebuie tinut cont si de duritatea apei pe care o folositi la spalare, unele masini de spalat fiind mai tolerante iar altele mai putin tolerante in legatura cu acest aspect.

Rufe masina de spalatIn ceea ce priveste stilul de viata, ganditi-va cat de des folositi masina de spalat si ce tipuri de rufe spalati. Daca spalati frecvent este indicat sa cumparati o masina de spalat cu cuva din inox inoxidabil care este foarte rezistenta. Daca spalati mai putin, ar trebui sa va orientati catre o masina de spalat cu cuva din portelan fin cu otel sau cu o cuva din poliplex care este un plastic foarte rezistent.

Daca spalarile dumneavoastra cu masina de spalat includ o varietate de tesaturi si niveluri de murdarie, alegeti o masina de spalat care ofera programe speciale cum ar fi "delicat" sau "spalare intensa" precum si "prespalare" sau "clatire suplimentara". Mai multe niveluri de apa sau de temperatura pot oferi o spalare mai eficienta pentru rufele dumneavoastra.

Nu este de neglijat atunci cand cumparati o masina de spalat sa va interesati de garantie. Exista masini de spalat cu garantie destul de mica si exista si oferte speciale cand se vad masini de spalat cu o garantie extinsa. De asemenea, trebuie sa fiti constienti ca exista masini de spalat care sunt mult mai usor de desfacut si intervenit asupra lor atunci cand apare o problema si exista masini care sunt aproape imposibil de desfacut si reparat, constructia lor nepermitand acest lucru.

Masina de spalat cu incarcare verticala Masina de spalat cu incarcare frontala
Exista 2 categorii mari de masini de spalat: masini de spalat cu incarcare verticala si masini de spalat cu incarcare frontala. In timp ce o masina de spalat cu incarcare verticala costa mai putin initial decat o masina de spalat cu incarcare frontala, aceasta este mult mai putin eficienta energetic pe termen lung. In schimb, aceasta poate folosi orice tip de detergent si ofera mult mai multe optiuni de spalare. Este de asemenea recomandata si in cazul in care spatiul nu permite instalarea unei masini de spalat cu incarcare frontala.

Masinile de spalat cu incarcare frontala au inceput sa cucereasca piata masinilor de spalat si mai nou sunt predominante datorita facilitatilor si functiilor din ce in ce mai complexe pe care le ofera si datorita consumului mult mai mic de energie si de apa. O masina de spalat cu incarcare frontala foloseste chiar de 3 ori mai putina apa decat o masina de spalat cu incarcare verticala, presupunand si mai putina energie pentru incalzirea apei. De asemenea, o masina de spalat cu incarcare frontala poate avea o viteza de centrifugare mult mai mare decat o masina de spalat cu incarcare verticala iar uscarea rufelor cu ajutorul uscatorului dureaza mai putin si implicit avem parte de un consum mai mic de energie.

Instalarea unei masini de spalat

Acesta este un ghid de instalare a unei masini de spalat cand se presupune ca masina de spalat este pentru prima oara instalata in acel loc. In cazul in care inlocuiti masina de spalat si racordurile sunt deja facute, operatiunea de instalare este mult mai simpla. Pentru a va asigura ca nu o sa aveti batai de cap la instalarea unei masini de spalat trebuie sa urmati cativa pasi simpli pe care vi-i prezentam in continuare:

Instalare masina de spalat1. Asigurati-va ca firul de alimentare al masinii de spalat ajunge la priza. In cazul in care este prea scurt, apelati la un electrician pentru a muta priza sau pentru a inlocui firul cu unul mai lung. Nu faceti prelungiri sau improvizatii pentru ca este foarte periculos.

2. Verificati daca furtunul de evacuare al masinii de spalat este indeajuns de lung pentru a ajunge la canalizare. Daca este prea scurt, se gasesc la cumparare furtune de evacuare mai lungi de la producatorul masinii de spalat sau compatibile cu masina dumneavoastra de spalat la magazinele de specialitate.

3. Opriti robinetul de alimentare cu apa pentru a preveni o posibila udare sau chiar inundatie.

Instalare masina de spalat4. Asigurati-va ca podeaua unde urmeaza sa fie instalata masina de spalat este uscata si curata.

5. Fixati furtunul de evacuare al masinii de spalat cu clema cu care este prevazut sau cu o un colier special.

6. Atasati furtunele de alimentare cu apa. In cazul in care este o masina de spalat de generatie mai noua, este posibil sa functioneze doar cu apa rece, deci este necesar decat racordul la apa rece. In cazul in care masina de spalat functioneaza si cu apa rece si cu apa calda, racordurile sunt marcate clar: cu rosu cel de apa calda, cu albastru cel de apa rece.

7. Conectati masina de spalat la alimentarea cu apa, la evacuare si la priza.

Instalare masina de spalat8. Impingeti cu grija masina de spalat in locul unde trebuie instalata avand grija sa lasati 3-4 centimetri distanta in jurul acesteia.

9. Deschideti robinetul de apa si priza daca este prevazuta cu buton de pornire/oprire.

10. Asigurati-va ca masina de spalat sta bine fixata pe podea. Pentru a o fixa, folositi-va de picioarele reglabile ale acesteia.

11. Rulati un ciclu de spalare fara rufe si asigurati-va ca alimentarea cu apa si evacuarea functioneaza corect.

Intretinerea unei masini de spalat

Intretinerea masinii de spalat este usoara daca urmezi cativa pasi simpli. Scopul acestui ghid este acela de a va oferi cateva sfaturi de baza dar eficiente de intretinere a masinii de spalat din prima zi a achizitiei. Urmand cu regularitate pasii din acest ghid, veti avea o masina de spalat mai performanta si cu o durata de viata mai lunga.

Veti gasi raspunsuri la intrebari cum ar fi: Cum pot prelungi durata de viata a masinii de spalat? Cum pot pastra mereu prospetimea la spalare? Cum pot elimina depunerile de calcar? Speram ca acest ghid va va oferi o perspectiva asupra recomandarilor in legatura cu masina dumneavoastra de spalat pentru a o mentine in conditie buna.

Diluarea detergentului si a balsamului

Detergentul sau balsamul concentrat este de foarte multe ori gros si poate provoca probleme la preluarea acestuia daca nu este diluat in prealabil. De asemenea acesta poate ramane depus pe casuta de detergent sau poate duce la infundarea supapei pe unde este preluat. Prin diluarea balsamului si a detergentului si prin curatarea periodica a casutei de detergent veti evita problemele de acest gen si nu veti avea probleme cu mirosurile neplacute provocate de bacteriile care se acumuleaza.

Rularea de spalari de intretinere

Majoritatea producatorilor de masini de spalat recomanda ca masina sa fie curatata in mod regulat. O modalitate de a curata masina de spalat in locurile neaccesibile de mana este rularea unui program de spalat de intretinere sau service. Daca masina dumneavoastra nu are prezent un asemenea program, este indicat sa alegeti un program cat mai lung si la temperatura maxima suportata de masina de spalat. Rulati acest program periodic, in functie de cat de mult spalati, dar in general este recomandat cel putin o data pe luna. Frecventa rularii programului de intretinere trebuie sa fie mai mare in cazul in care spalati la 30 sau 40 de grade Celsius deoarece exista sanse mai mari sa se acumuleze bacterii. La acest program de intretinere se pune in casuta de detergent si in cilindru Calgon pentru a elimina depunerile de calcar si cristale de soda caustica pentru a elimina depunerile de bacterii. Nu adaugati rufe la aceasta spalare.

Alte sfaturi utile

Dupa fiecare spalare este recomandat sa stergeti geamul hubloului si sa lasati usa intredeschisa pentru a accelera uscarea masinii de spalat. Faptul ca in masina de spalat este uda aproape tot timpul, inchiderea usii mentine umiditatea inauntrul masinii si creeaza un mediu propice dezvoltarii de bacterii, rugina si poate cauza multe alte probleme.